Colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE)

Firma noastră conștientizează importanța recuperării și reciclării materialelor la nivel mondial, în scopul economisirii resurselor naturale. Procesul de reciclare este pasul cheie al strategiei de management al deșeurilor, alături de procesul de reducere a consumului şi reutilizării resurselor. Reciclarea presupune de multe ori şi reutilizare, fiind un concept mai larg. Materialele reciclabile provin din mediul industrial, birouri sau locuințe.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice, cunoscute și sub denumirea mai scurtă de DEEE-uri, reprezintă toate echipamentele electrice și electronice utilizate de om în viața de zi cu zi, atât la acasă, cât și la locul de muncă: calculatoare, imprimante, monitoare, televizoare, camere video, aparate foto, telefoane mobile, tablete, frigidere, mașini de spălat, aragaze, cuptoare cu microunde, plite electrice, filtre de cafea, boilere, aspiratoare, fiare de călcat etc.

În prezent, DEEE-urile reprezintă aprox. 5% din totalul deșeurilor municipale solide, aproape aceeași proporție ca ambalajele din plastic. În schimb, față de acestea din urmă, deșeurile de echipamente electrice și electronice pot avea în componență elemente mult mai periculoase pentru mediul înconjurător și sănătatea populației.

InfoDe ce să predăm și să reciclăm DEEE-urile?
 • DEEE-urile conțin materiale și substanțe periculoase pentru mediu și sănătate -gaze cu efect de seră sau metale grele dăunătoare sănătății, care, eliberate în aer, apă sau sol, au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem și a aerului pe care îl respirăm:
  • Freoni (CFC, HFC, HCFC) - se regăsesc în echipamentele frigorifice și în spuma izolatoare a boilerelor. Aceste substanțe degradează stratul de ozon și au potențial de încălzire globală ridicat;
  • Substanțe ignifuge bromurate - se regăsesc în plăcile electronice și în carcasele de plastic. La expunerea pe termen lung, aceste substanțe pot duce la tulburări de memorie sau pot interfera cu funcționarea normală a glandei tiroide;
  • Compuși bifenili-policlorirați (PCB) - se regăsesc în condensatorii din aparatele fabricate înainte de 1987 (mașini de spălat, aparate frigorifice, hote, uscătoare, cuptoare cu microunde, lămpi, ecrane, unități de alimentare etc.). PCB-urile sunt toxice pentru organismele acvatice și pot afecta sistemul imunitar și sistemul reproducător al diferitelor mamifere. La om, expunerea la PCB dereglează funcționarea normală a ficatului, sistemului imunitar, aparatului genital, tubului digestiv, glandei tiroide, măduvei osoase și mucoasei gastrice;
  • PVC - material plastic cu conținut de clor, utilizat pentru izolarea cablurilor și în unele electronice. Prin ardere, PVC-ul determină emisii de furani și dioxine, care sunt cele mai toxice substanțe, după materialele radioactive și sunt persistente în mediu, cu efecte precum cancer, tulburări hormonale, diabet, dificultăți în învățare, afecțiuni ale plămânilor, afecțiuni ale pielii, afecțiuni hematologice, sindromul oboselii cronice, perturbări ale sistemului nervos.
  • Mercur - utilizat în lămpi și becuri economice, în LCD-uri, baterii, întrerupătoare, relee etc. Mercurul afectează sistemul nervos și rinichii.
 • Din DEEE-uri se pot recupera cantități importante de materii prime secundare (gradul de reciclare-reutilizare fiind aproape de 90%): fier, aluminiu, cupru, plastic, sticlă, metale prețioase (aur, argint, platină) și metale rare (beriliu, antimoniu, indiu, galiu etc.).
Foto
Schema reciclare DEEE